• In deze tijd is het helaas niet mogelijk om iets te organiseren zoals een interessante workshop die wij op de planning hadden staan met onze sponsor Beowulf Dier & Massage. Aangezien we toch iets willen doen, delen we een verslag van één van de behandelingen die Marian kan verzorgen om zo inzicht te geven hoe deze behandeling in zijn werk gaat.
   
  De activiteitencommissie wil graag weten of er animo is om een behandeling op de manege te organiseren. Uiteraard volgens de RIVM richtlijnen. Het is ook mogelijk om zelf een behandeling bij Marian te boeken. Kijk voor meer informatie op https://www.beowulf-massage.nl/ Voor leden van Rij-en menveriging Mensinghe kost een eerste behandeling € 50,00 in plaats van € 65,00 voor een paard en € 40,00 in plaats van € 55,00 voor een A-pony en kleiner. Voor een pony met een maat daartussen in geldt het tarief van €45,00 in plaats van €60,00. Marian is lid van de (VPSN) Vereniging Paarden Sportmasseur Nederland. Dus gegarandeerd up-to-date met bijscholing en kwaliteit.
   
  De behandeling: sportmassage in combinatie met drukpuntmassage, Masterson Method en Myofascial Soft Release technieken.
  Afgelopen vrijdag kwam Marian (Buivenga-)Lammers mijn paard La Vie on Rose een heerlijke massage geven. Zij is een merrie van 4 jaar oud, die ongeveer 4 keer per week gereden wordt en een keer gelongeerd. Aangezien ze nog een jong paard is en ze zich nog volop aan het ontwikkelen is, leek het mij een goed idee dat Marian haar ging behandelen.
   
  Allereerst heeft Marian een anamnese en een bewegingsonderzoek bij La Vie En Rose uitgevoerd. Om een goed beeld te krijgen van hoe ze haar lichaam gebruikt tijdens het bewegen moest ik haar op het harde laten stappen en draven. Daarna mocht ze op een volte op het zachte stappen. Normaal moet het paard ook op het zachte en harde op de volte stappen en draven, maar dat was bij ons helaas niet mogelijk. Marian gaf aan dat ze voldoende had gezien en wij gingen naar binnen voor de massage.
  Marian begon met het nogmaals palperen (voelen) van het paard en daarna begon het masseren van haar hals en schouders. Vrij snel constateerde Marian dat haar linkerschouder wat vast zat. Dit was die ochtend in de dressuurles ook aan de orde gebracht. Marian liet het verschil tussen beide schouders zien. Het was duidelijk zichtbaar dat ze met haar hand links minder achter het schouderblad kon komen dan rechts. Door middel van massagetechnieken werd dit verschil een stuk minder. Daarna ging ze verder met haar rug. Hier constateerde zij ook een blokkade. Door middel van handelingen die ikzelf ook kan toepassen, kunnen zowel de rug- als buikspieren worden getraind. Marian gaf tips voor zowel het rijden en handelingen die ik voor het rijden kan uitvoeren. Nadat Marian dit had uitgelegd had en voor gedaan mocht ik het zelf proberen dat vond ik heel mooi om zelf ook te kunnen voelen wat zij bedoelde. Nadat de rug goed los was gemaakt, ging ze verder met haar achterhand. Tijdens de behandeling merkte ik dat mijn paard echt genoot van de vele bewegingen op haar huid. De concentratie is bij mijn paard af en toe nog echt een aandachtspunt maar tijdens deze sportmassage leek ze door niks afgeleid te worden. Heerlijk om een paard zo te zien genieten.
  Marian gaf tijdens de gehele behandeling mij verschillende tips en trucs die ik tijdens de training en daarvoor kan toepassen. Bijvoorbeeld dat ik na een training haar 5 minuten moet uitdraven aan een lange teugel, voor de training haar rug en buikspieren kan stimuleren door bepaalde handelingen te doen op haar lichaam met mijn handen en om het bintweefsel te stimuleren.
  De volgende dag op advies van Marian rustig gereden met als doel ontspannen en door haar rug heen rijden. Het resultaat was dat ze heel ontspannen en fijn te rijden was.